sunnuntai 20. joulukuuta 2020

Erilainen vuosi

 

Tämä vuosi on ollut täynnä yllättäviä edistysaskelia tytön kanssa. Alkuvuodesta oli kyllä myös hankalia hetkiä, mutta sen jälkeen tilanne on helpottunut vaikka kyllä tyttö usein kysyy, että koska tämä tilanne menee ohi? Olenkin nyt paljon miettinyt, että mitkä asiat ovat auttaneet edistymisessä. Ei sillä sinänsä ole merkitystä, olen niistä todella iloinen, mutta olisi kiva tietää, että mitkä asiat tukevat tytön kehittymistä niin osaisin sitten pitää niistä kiinni jatkossakin. Toki voi olla, että iälläkin on vaikutusta ja olenkin iloinen päätöksestämme, että tyttö käy peruskoulua yhden vuoden pidempään niin ehtii vielä kehittyä lisää ennen jatko-opintoja.

Yksi iso asia, missä kehitystä on tapahtunut, on ruokailut. Tyttö on maistellut paljon uusia ruokia ja moni niistä onkin jäänyt pysyvästi ruokavalioon. Toki välillä tulee niitäkin ruokia vastaan, mistä ei pidä, mutta on hienoa, että osaa nykyään senkin sanoa etten pidä tästä ruuasta. Ja usein osaa myös sanoa, että miksi ei pidä siitä. Helpottaa paljon arkea, kun voi laittaa samaa ruokaa koko perheelle. Viikonloppuisin usein herkutellaan esimerkiksi kuvassa olevalla pekoniin käärityllä kanalla ja tänään tyttö söi ensimmäisen kerran pihviä. Pastaa ja riisiä syö myös nykyään sekä muitakin keittoja kuin nakkikeittoa ja syö porkkanatkin keitosta.

Yksi asia, minkä uskon vaikuttaneen positiivisesti, on koiramme Mimmu. Mimmu tuli meille vähän yli vuosi sitten ja heillä on alusta asti ollut jokin yhteys keskenään. Mimmu osaa hienosti mennä tytön luokse, jos aistii hänen ahdistuvan jostain. Tytöllä jää välillä jokin ajatus vähän kuin jumiin ja kun Mimmu menee hänen luokseen niin pääsee siitä helpommin eroon. Kuvassa ovat vierekkäin sohvalla ja yhtenä päivänä, kun tyttö istui lattialla niin Mimmu kävi hänen viereensä maate ja laittoi päänsä tytön syliin niin tyttö rauhoittui heti. Mimmun kanssa tulee myös helpommin lähdettyä ulos kävelylle tai leikkimään.

Leipominen on edelleen yhteinen juttumme. Siinäkin on tapahtunut edistystä ja ollaan tehty paljon erilaisia muffinsseja. Niihin on voinut laittaa erilaisia marjoja, banaania ja porkkanaa. Ananastakin kokeiltiin, mutta se ei ollut tytön mieleen. Kuvassa oleva banaani-maustekakku tehtiin tänään yhdessä. Sen ollessa uunissa tiskasin keittiössä ja nautin sen huumaavan jouluisesta tuoksusta. Samalla tyttö kuunteli isänsä kanssa musiikkia olohuoneessa. Tämä on onnistunut meillä vasta nyt muutaman kerran. Aiemmin tyttö ei ole halunnut ollenkaan kuunnella musiikkia. Viime aikoina on innostunut katsomaan musiikki ohjelmia ja niiden myötä on nyt innostunut myös kuuntelemisesta. Joten ehkäpä tänä vuonna meillä voidaan kuunnella myös joululauluja.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti