maanantai 2. heinäkuuta 2018

Avustajana toimiminen


Osallistuin Facebookissa keskusteluun, missä oltiin tyytymättömiä Linnanmäen uuteen avustaja käytäntöön. Keskustelua käytiin kahdessa eri ryhmässä, missä on erityislasten vanhempia. Toisessa ryhmässä keskustelu oli ymmärtäväistä ja toisia tukevaa, mutta toisessa ryhmässä mielipiteet olivat kovia eikä asiaa suostuttu näkemään ollenkaan toisen kannalta.
Olen erittäin kiitollinen siitä, että moneen paikkaan avustaja pääsee ilmaiseksi, mutta nyt Linnanmäki oli päättänyt, että avustettava ei voi mennä yhteenkään laitteeseen ilman avustajaa. Toisaalta ymmärrän tämän, mutta olen myös eri mieltä, kun avustettaviakin on niin erilaisia ja meidän viime vuoden Linnanmäen käynnin kohokohta oli se, kun tyttö uskalsi mennä yksin karuselliin. Mietin jo, että miten selitän hänelle, että viime vuonna se onnistui, mutta ei tänä vuonna.

Eilen sain tiedon, että Linnanmäki oli muuttanut käytäntöään samanlaiseksi kuin ennen, että avustajan ei ole pakko mennä jokaiseen laitteeseen mukaan. Olen iloinen, että meitä vanhempia kuunneltiin. Tiedän, että moni oli yhteydessä Linnanmäkeen asian suhteen. Avustaja mahdollistaa osallistumisen eri asioihin, mutta ei ole tarkoitus, että avustaja tekee kaiken avustettavan kanssa vaan monelle se on myös mahdollisuus harjoitella itsenäisesti toimimista. Moni keskusteluun osallistunut oli myös sitä mieltä, että vanhempi ei voi toimia avustajana, mutta ainakin meillä vieras avustaja ei tule kyseeseen ja koska tiedän, että avustajien vaihtuvuus on usein ongelmana niin en ole halunnut lähteä hakemaan tytölle muuta avustajaa.


Valokuvat on paikoista, mihin avustaja pääsee maksutta eli Kansallismuseosta ja Kuopion museosta sekä ratikan kuva, kun HSL:n alueen julkisissa kulkuvälineissä avustaja pääsee saattajakortilla maksutta. Myös moniin muihin paikkoihin avustaja pääsee maksutta ja uusi vammaiskortti tulee helpottamaan avustajan tarpeen todentamista. Ja välillä tästä asiasta ollaan myös kateellisia, mutta kun menen tytön avustajana niin en todellakaan ehdi siellä itse katsella paikkoja vaan menen tytön perässä ja keskityn siihen, että asiat sujuvat ja ennakoin mahdollisia ongelmia. Annoin Linnanmäelle palautetta siitä, että tieto tästä uudesta käytännöstä oli selvinnyt vasta paikan päällä ja olin iloinen, että toinen vanhempi siitä infosi muita, koska on vaikea ennakoida asioita, joista ei kerrota selkeästi etukäteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti