keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Keskustelu metsässä

Olen miettinyt miten pystyisin kertomaan edes vähän tyttäreni ajattelutavasta. Eilen kävimme kävelemässä läheisessä metsässä missä vuoden vaihteessa kaadettiin puita. Tiesin tämän olevan tytölle vaikea asia ja olinkin siitä hänelle kertonut jo etukäteen. Kun pääsimme metsän reunaan niin hän kysyi, että onko tämä varmasti sama metsä, missä on aiemmin käyty? Näytin hänelle tutut asiat, mitkä vielä olivat paikallaan. Seuraavaksi kysyi, että kasvaahan tähän uusia puita. Vakuutin, että kasvaa. Seuraavaksi kysyi, että kauanko siihen menee? No sanoin, että menee vuosia, että puut ovat isoja. Hän ei pystynyt hyväksymään tätä tietoa vaan jäi hokemaan, että kuukausia ei vuosia. Näytin sitten, että tässä on pajuja ja ne kasvavat kyllä nopeasti, mutta tuolla olevat kuuset ja männyt kasvavat hitaammin. Edelleen jatkoi, että siihen menee vain kuukausia, kun puut ovat kasvaneet takaisin. Näin, että häntä ahdisti tämä ajatus niin vaihdoimme puheen aihetta.

Kerroin, että kaadetuista puista valmistetaan ehkä lautoja tai paperia ja jos isoja puita ei kaadettaisi niin ne lahoavat ja sitten niitä ei voi enää käyttää. Tyttö ei selkeästi oikein ymmärtänyt mitä tarkoitin, mutta onneksi tiesin, että vähän matkan päässä voisin näyttää hänelle lahonneita puita. Tyttö alkoi siirtää oksia pois polulta ja kysyi, että koska täältä siivotaan nämä oksat pois? En osannut vastata tuohon kysymykseen niin vaihdoin jälleen puheen aihetta. Näytin hänelle pieniä puun alkuja ja kerroin, että nyt näillä puilla on hyvin tilaa kasvaa. Hänen mielestään niitä oli liian vähän ja hän tulisi mielellään istuttamaan niitä lisää.

Jatkoimme matkaa kohti metsää, mistä ei oltu kaadettu puita. Vähän ajan päästä tyttö totesi, että täällä on kyllä vähän liikaa puita. Pääsimme lahonneiden puiden kohdalle ja tutkimme tikan hakkaamia koloja yhdestä vielä pystyssä olevasta puusta. Jouduimme kapuamaan yhden maahan kaatuneen puun yli niin tyttö kysyi, että koska tämä puu tullaan siivoamaan pois? Näytin kuinka yhdestä kohdasta oli aiemmin kaadettu puita ja nyt siinä kasvoi tiheästi uusia puita. Mietin äänen, että onkohan niillä tarpeeksi tilaa kasvaa, että niitä pitäisi varmaankin vähän harventaa. No seuraavaksi sain selittää mitä harventaminen tarkoittaa. Kun olimme melkein metsän reunassa niin tyttö kysyi, että koskahan tästä kohdasta metsää tullaan kaatamaan puita, kun tämä on aika epäsiisti metsä. Että sellainen metsäretki meillä oli tällä kerralla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti